Dokumentariske filmer
Å se italienske dokumentarfilmer gir oss et unikt innblikk i italiensk kultur, historie, samfunn og mennesker!
Disse filmene kan utforske alt fra kunst og arkitektur til politikk og matkultur.Kos deg!
Hei, jeg er Thea
Guiden er delt inn i 6 deler:
Italienske klassikere, nye kritikerroste filmer, lett underholdning, dokumentariske filmer, TV-serier og filmer fra Italia med engelsk tale.
Du finner link til alle sjangere i menyen i toppen av siden.
Jeg vil oppdatere den med filmer som DU er interessert i, så la meg spørre - vil du at at jeg skal sende deg oppdateringene?
Ja takkLa Vespa (2019)
Regi: Enrico Piaggio
Genre: Dokumentarisk fiction
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på: Netflix
Pontedera, 1945: Enrico Piaggios fabrikk ligger i grus og de tolv tusen arbeiderne som jobber der er dømt til arbeidsledighet og fattigdom. Et prosjekt tar form i gründerens sinn: å utvikle og produsere et lite, robust, smidig og økonomisk transportmiddel som kan booste bedriften hans og få landet i gang igjen. Den ideen bærer navnet Vespa!
Lett underholdning, litt klisjéfylt kanskje, men ikke desto mindre en spennende historie!
Ennio (2021)
Regi: Giuseppe Tornatore
Genre: Dokumentarfilm
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på: NRK TV
Filmen om den legendariske komponisten Ennio Morricone, laget gjennom intervjuer med regissører, manusforfattere, musikere, låtskrivere, kritikere og folk som har jobbet med ham eller satt pris på ham gjennom karrieren.
Jeg har ennå ikke sett denne, men blir nysgjerrig bare av traileren - det er spennende å se denne mesteren snakke.
Ennio Morricone står bak noen av verdens mest kjente og elskede filmmusikkverk, blant annet filmmusikken til regissør Tornatores mesterverk Nuovo Cinema Paradiso.
“Io penso che, quando fra cento, duecento anni, vorranno capire com'eravamo, è proprio grazie alla musica da film, che lo scopriranno.”
– Ennio Morricone
Pasolini (2014)
Regi: Abel Ferrare
Tale: Engelsk, italiensk, fransk
Genre: Dokumentarisk fiction
Tilgjengelig på: Filmoteket.no
Jeg har alltid vært fascinert av Pier Paolo Pasolini - den kontroversielle poeten og filmskaperen som døde under mistenkelige omstendigheter i Roma i 1975. Mine favoritter av ham er Teorema og Comizi d’amore.
Denne filmen sitter det derimot langt inne å se, ettersom det er en annen skuespiller som spiller ham, attpåtil en amerikaner, nemlig Willem Dafoe.
Men det kan jo være verdt et forsøk?
Dette er et tilbakeblikk på hans siste dager i 1975. Pasolini, har akkurat avsluttet filmingen av sin seneste film "Sodomas 120 dager", en film som sjokkerte både publikum og kritikere.
Han kritiseres for så mangt, blant annet for å være åpenlyst homofil. En dag treffer han en ung mann som han vil innlede et forhold med, men det hele slutter tragisk.
Filmen ble nominert til Gulløven ved filmfestivalen i Venezia.
Trøffeljergerne i Piemonte - The Truffle Hunters (2020)
Regi: Michael Dweck og Gregory Kershaw
Genre: Dokumentar
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på: NRK TV
Dypt i skogene i Piemonte i Italia jakter et knippe menn, sytti eller åtti år unge, på den sjeldne og dyre hvite albatrøffelen, som til dags dato har motstått alle den moderne vitenskapens forsøk på dyrking.
De veiledes av en hemmelig kultur og opplæring som videreføres fra generasjon til generasjon, i tillegg til nesene til deres dyrebare og ekspertopplærte hunder.
Enkelte anmeldere gikk helt av skaftet for denne filmen, andre har kritisert den.
Hva synes du? Jeg har ennå ikke sett den!
Comizi d’amore (1964)
Regi: Pier Paolo Pasolini
Genre: Dokumentar
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på YouTube (Comizi d’amore, film completo)
Dette er kanskje verdens kuleste dokumentarfilm, vilt forut for sin tid, der Pasolini stuper ned i de alle mest tabubelagte temaene i 60-tallets Italia og spør folk på gata over hele landet, fra nord til sør, i land og by, og fra alle mulig samfunnslag, om deres mening. Det er fascinerende og overraskende å høre hva folk svarer.
Un comizio = et folkemøte
Han spør folk om sex generelt, sex før ekteskap, homofili, kvinnefrigjøring, skilsmisseloven og prostitusjon. Han snakker også om forskjellene mellom livsstil og ideologi i Nord- og Sør-Italia.
Io ricordo, Piazza Fontana
Regi: Francesco Miccichè
Genre: Dokumentarisk drama
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på: Netflix
Milano, 12. desember 1969: En bombe eksploderer inne i hovedkvarteret til Banca Nazionale dell'Agricoltura på Piazza Fontana. 17 mennesker ble drept og 88 skadet.
Italia er sjokkert over en kriminell handling som, mer enn tjue år etter krigens slutt, vender tilbake for å drepe uskyldige, respektable mennesker som er inne i banken i anledning den tradisjonelle fredagshandelen til bøndene i området. Blant dem er det også Pietro Dendena, som ble drept i eksplosjonen.
Historien hans blir fortalt takket være datteren Francesca, som bare var 17 år på den tiden og som resten av livet kjempet sammen med ofrenes slektninger for å navngi de ansvarlige for massakren og finne ut av hva som faktisk skjedde denne dagen.
Loro (2018)
Regi: Paolo Sorrentino
Genre: Dokumentar
Tale: Italiensk
Tilgjengelig på: filmoteket.no
Filmen forteller om de profesjonelle, politiske og private handlingene til tidligere statsminister Silvio Berlusconi og skikkelsene rundt ham, i Berlusconi-æraens nedgangsår.
Beskrivelse fra filmoteket.no:
Vi møter Berlusconi under en dramatisk periode i hans karriere; ekteskapet til hans andre kone skranter, og han har mistet sin formelle politiske makt, likevel er han fremdeles en ruvende skikkelse i italiensk samfunnsliv og kultur.
Sett gjennom øynene til den ambisiøse småkjeltringen Sergio, som drømmer om et liv lik Berlusconis med ubegrenset tilgang på sex og makt, vises et samfunn hvor skjønnhet og rikdom betyr alt, og hvor moral har blitt en ettertanke.
Loro er en dristig og kontroversiell spekulasjon på hva som kan ha skjedd bak lukkede dører, og en aktuell kommentar på utsvevelsene og galskapen hos de som lengter etter ubegrenset makt.
Til å få frysninger av.